Nincsenek termékek a kosárban.
A Lactobacillus fermentum egy Gram-pozitív, aerob és anaerob baktérium, amelyet először a 20. században azonosítottak és izoláltak. A Lactobacillus fermentum különböző törzsei léteznek, amelyeknek eltérő jellemzőik és alkalmazási területeik vannak. Használják például sajtok készítése során; megtalálható a Parmigiano Reggiano, Comté, illetve Ragusano sajtokban.
A Lactobacillus fermentumot széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Lactobacillus fermentumot tartalmazó termékek, például joghurtok, probiotikus italok és kiegészítők, hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez.
A Lactobacillus fermentum által termelt vegyületek kulcsfontosságúak az emberi szervezet egészségének megőrzésében. A baktérium tejsavat, acetátot és más rövid láncú zsírsavakat termel, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát és az egészséges emésztést. Ezenkívül, a Lactobacillus fermentum más biológiailag aktív anyagokat is termelhet, mint például enzimeket, antioxidánsokat és antimikrobiális vegyületeket, amelyek részt vesznek a patogén baktériumok elleni küzdelemben és az immunrendszer aktiválásában. Antimikrobális hatásának köszönhetően alkalmazzák élelmiszerek tartósításához, valamint antibiotikumok helyett. Fontos tulajdonsága, hogy segít csökkenteni a koleszterinszintet, némiképp védelmet nyújt az alkoholos zsírmájjal és a végbélrákkal szemben. Csökkenti a gyulladást és a segíthet mérsékelni a felső légúti megbetegedéseket. A baktérium felerősíti néhány antioxidáns enzim hatását, mint pl. a glutation-peroxidáz. Ezen kívül a Lactobacillus fermentum a hüvelyflóra egészségére is pozitívan hathat, hiszen megakadályozza a gombás fertőzéseket, illetve a káros baktériumok elszaporodását.
Kínai kutatók a L. fermentum koleszterinre gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérlet során aranyhörcsögöket etettek magas zsírtartalmú ételekkel, hogy megnőjön a koleszterinszintjük. Ezek után L. fermentum és L. plantarum baktériumokat adtak nekik. Egyik baktérium hatására sem csökkent a testsúly, azonban a szájon át szedett L. fermentum 8 hét alatt képes volt csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
A Lactobacillus fermentum számos előnnyel járhat az emberi egészségre. A baktérium segíthet az emésztőrendszeri problémák, például a hasmenés, a székrekedés és a gyomorégés kezelésében. Ezenkívül, a Lactobacillus fermentum támogathatja az immunrendszer működését, csökkentheti a kórokozók aktivitását és erősítheti a bél védelmi rendszerét. Segíthet felsőlégúti megbetegedések valamint magas koleszterinszint ellen, de az alkoholos zsírmáj és a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyeit is csökkentheti.
A Lactobacillus fermentum egy fontos probiotikus baktérium, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. Hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A Lactobacillus fermentum által termelt vegyületek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében.
https://academic.oup.com/femspd/article/35/2/131/657366?login=false
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.705763/full
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/lactobacillus-fermentum