Máriatövis – Sylibum marianum

A máriatövis (Sylibum marianum) szintén régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. A legenda szerint Mária teje ráfolyt a növényre, amikor Jézust szoptatta és ettől lettek fehér pöttyök rajta. Érdekesség ennek fényében, hogy a máriatövisnek tejfakasztó hatásai is vannak és a mai napig alkalmazzák ilyen célból. A máriatövist már Dioscorides görög orvos is említi feljegyzéseiben, illetve a római orvoslás szintén használta májproblémák gyógyítása során, ahogyan egy 1626-os, Matthiolus által írt orvosi könyv is említést tesz róla, ugyanígy, májvédő hatása kapcsán.

Gyógyhatásai

Ha máriatövis, akkor májvédelem. Bár nem kizárólag a máj védelmére, méregtelenítésére alkalmas, a máriatövisnek mégis ez a legértékesebb tulajdonsága, hiszen májunk védelme kiemelten fontos kérdés az egészség szempontjából. Fő hatóanyaga a szilimarin, mely gyógyítja a májgyulladást (lásd. hepatitis), illetve csökkenti a zsírmáj méretét, mely a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros étrend következtében alakul ki. Bizonyos mértékben képes regenerálni a májat a cirrózis okozta károsodásból, illetve segít eltávolítani a májat károsító nehézfémeket és gyógyszerek bomlástermékeit. Csökkenti a gyulladást és támogatja a májszövet regenerációját.

Érdekesség, hogy a máriatövis természetes ellenszere a gyilkos galócának. Sokszor előfordul, hogy a gyilkos galócát ehető gombának nézik, és ez a hiba gyakran halálos kimenetelű. A gyilkos galóca mérge a májat teszi tönkre, a máriatövis pedig ezt képes gátolni, amennyiben a mérgezést követő 10 percen belül a szervezetbe juttatjuk.

A tejfakasztó hatásai mellett az epe egészségére is jó hatással van, így közvetve javítja az emésztést, valamint enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit is.

Szintén májvédő tulajdonságának tudható be, hogy a máriatövis a pikkelysömör ellen is segít, ugyanis a pikkelysömör kapcsolatba hozható bizonyos toxinokkal amiket normál esetben a májnak le kellene bontania, ám valamiért mégsem teszi. A máriatövis javítja a májfunkciót, így közvetetten segít a pikkelysömör leküzdésében.

A bőr egészségéhez kapcsolódóan, nem pusztán a pikkelysömör ellen hatékony. A benne található tanninok segítik a sebek és az aranyér gyógyulását. A máriatövis védi a bőrt az UV sugarakkal szemben, amely által csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyeit.

Antioxidánsainak hála segít a rák (főleg prosztata-, mell- és méhnyakrák) megelőzésében, valamint a bőr fiatalon tartásában.

Alacsony vérnyomásra és magas koleszterinre szintén jó, védi a szív- és érrendszert.

Mit mond a tudomány?

Egy iráni kutatók által lefolytatott, 24 héten át tartó kísérlet során a máriatövis hatékonynak bizonyult a hepatitis C vírus okozta májkárosodás kezelésében, ugyanis mérhető javulást okozott nem csupán a máj értékekben, de a páciensek közérzetében is.

A máriatövis felhasználása

A máriatövis elsősorban a májat érintő problémák kezelésére használatos. Méregteleníti a májat a felgyülemlett toxinoktól, nehézfémektől, valamint bizonyos mértékig helyreállítja az alkohol vagy zsíros étrend okozta májkárosodást. A vírusos májgyulladás kezelésében szintén fontos szerepe van, valamint a gyilkos galóca általi mérgezést is képes semlegesíteni.

A máj védelme által segíthet a pikkelysömör, az epekő és emésztési problémák, pl. IBS orvoslásában.

Jó hatással van a bőrre; segíti a sebek gyógyulását, véd az UV sugarak ellen, valamint antioxidánsainak hála fiatalon tartja a bőrt, melynek okán kozmetikumok összetevőjeként úgyszintén találkozhatunk vele.

Védi a szív- és érrendszert, csökkenti a magas koleszterint és növeli az alacsony vérnyomást, oldja a menstruációs görcsöket és fokozza a tejtermelést.

Hivatkozások

Brantley SJ, Oberlies NH, Kroll DJ, Paine MF. Two flavonolignans from milk thistle (Silybum marianum) inhibit CYP2C9-mediated warfarin metabolism at clinically achievable concentrations. J Pharmacol Exp Ther. 2010;332:1081-87.

Rambaldi A, Jacobs BP, Iaquinto G, Gluud C. Milk thistle for alcoholic and/or hepatitis B or C liver diseases–a systematic cochrane hepato-biliary group review with meta-analyses of randomized clinical trials. Am J Gastroenterol. 2005;100:2583-91.

Benda, L., Dittrich, H., Ferenci, P. et al, The influence of therapy with silymarin on the survival rate of patients with liver cirrhosis. ([in German])Wien Klin Wochenschr. 1980;92:678–683.

Boari, C., Montanari, F.M., Galletti, G.P. et al, Toxic occupational liver diseases. Therapeutic effects of silymarin. ([in Italian])Minerva Med. 1981;72:2679–2688.

Bode, J.C., Schmidt, U., Durr, H.K. Silymarin for the treatment of acute viral hepatitis? Report of a controlled trial. ([in German])Med Klin. 1977;72:513–518.

Trinchet, J.C., Coste, T., Levy, V.G. et al, A randomized double blind trial of silymarin in 116 patients with alcoholic hepatitis. ([in French])Gastroenterol Clin Biol. 1989;13:120–124.

Fintelmann, V., Albert, A. Double blind trial of silymarin sodium in toxic liver damage. ([in German])Therapiewoche. 1980;30:5589–5594.

Andrade, R.J., Lucena, M.I., de la Cruz, J.P. et al, Effects of silymarin on the oxidative stress in patients with alcoholic liver cirrhosis(results from a controlled, double blind, randomized pilot clinical trial) . Hepatology. 1998;28:629A.

Flora, K., Hahn, M., Rosen, H., Benner, K. Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease. Am J Gastroenterol. 1998;93:139–143.

Schalm, S.W., Fattovich, G., Brouwer, J.T. Therapy of hepatitis C(patients with cirrhosis) . Hepatology. 1997;26:128S–132S.

Saba, P., Mignani, E., Pagliai, G. et al, Efficacy of silymarin treatment of acute virus hepatitis. ([in Italian])Epatologia. 1979;25:277–281.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22091246/

Máriatövis

Név:
Máriatövis – Sylibum marianum

Latin név:
Sylibum marianum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

  Slim Tea

  6690 Ft

  A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.

  Swiss Detox Prime

  4990 Ft

  A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.