Hisztamin intolerancia kisokos

Hisztamin intolerancia kisokos

Szinte mindenki hallota már a hisztamin intolerancia, vagy más néven a hisztaminózis kifejezést. Ez a cikk azzal a céllal született, hogy röviden összefoglalja a hisztamin szervezetben való szerepével és metabolizmusával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a hisztamin intoleranciával kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre adjon választ. Kezdjük is rögtön főszereplőnkkel, a hisztaminnal.

Mi is az a hisztamin?

A hisztamin egy biogén amin, amely természetesen megtalálható a legtöbb élelmiszerben és fontos funkciókat lát el testünkben. Metabolizmusa a szervezetben összetett folyamat, amely számos utat foglal magában a szervezeten belüli homeosztázis fenntartása érdekében. Bazofilek és hízósejtek állítják elő a  hisztidin aminosav dekarboxilációjával (az L-hisztidin-dekarboxiláz enzim katalizálja a folyamatot) a kötőszövetekben és a vérben. Lebontásának útja pedig két enzim a hisztamin N-metiltranszferáz (HNMT) és a diamin-oxidáz (DAO) átal történik. A hisztamin N-metiltranszferáz (HNMT) enzim metilációval inaktiválja a hisztamint, elsősorban a központi idegrendszerben és a sejteken belül. A diamin-oxidáz (DAO) pedig lebontja az extracelluláris hisztamint az emésztőrendszerben, és felelős a bevitt hisztamin lebontásáért.

A hisztamin döntő szerepet játszik a szervezet immunválaszában, különösen allergiás reakciók esetén. Hatását a hisztamin receptorokhoz (H1, H2, H3 és H4) kötődve fejti ki, amelyek G-fehérjéhez kapcsolt receptorok, különböző szerepkörrel és elhelyezkedéssel rendelkeznek a szervezetben. A hisztamin kölcsönhatása ezekkel a receptorokkal különféle élettani funkciókat közvetít, beleértve az immunválaszt, gyulladást, gyomorsavszekréciót, a neurotranszmissziót és még sok mást.

Mi a hisztamin intolerancia és mik a leggyakoribb tünetei?

Ha a szervezet hisztamin anyagcseréje valamilyen oknál fogva károsodik az hisztamin intoleranciának nevezett állapothoz vezethet. Ez akkor fordul elő, ha egyensúlyhiány van a felhalmozódott hisztamin és a szervezet hisztaminlebontási képessége között. Az elfogyasztott hisztamin metabolizmusáért felelős elsődleges enzim a diamin-oxidáz (DAO). Ha a DAO-aktivitás csökken, a hisztamin nem bomlik le. Az eredmény a hisztamin felhalmozódása, ami allergiás reakciókhoz hasonló tünetekhez vezet, mint például:

 • Csalánkiütés és viszketés
 • A szövetek duzzanata, különösen az arc és a száj körül
 • Gyors szívverés és fokozott pulzus, szédülés
 • Mellkasi fájdalom
 • Szorító érzés a torokban
 • Könnyezés és orrfolyás
 • Fejfájás
 • Fáradékonyság, szorongás és ingerlékenység
 • Emésztési zavarok, gyomorégés, reflux
 • Változások a bélműködésben – leggyakrabban hasmenés.

Egyes becslések szerint a lakosság körülbelül 1%-a hisztamin intoleranciában szenved, és ez gyakrabban fordul elő középkorú egyéneknél. A tünetek nem specifikus jellege miatt azonban a hisztamin intoleranciát gyakran rosszul diagnosztizálják, tehát ez a szám jóval magasabb is lehet.

Mi okozza a hisztamin intolerancia kialakulását?

A hisztamin intoleranciát hisztaminban gazdag élelmiszerek, alkohol vagy olyan gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok fogyasztása válthatja ki, amelyek hisztamint szabadítanak fel a szervezetben vagy blokkolják a hisztamin lebontásáért felelős elsődleges enzim a diamin-oxidáz (DAO) aktivitást. Továbbá egyes emésztőrendszeri betegségek, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD) diamin-oxidáz enzimhiányt okozhatnak, ami megnövekedett hisztaminszinthez vezethet.

A hisztamin intolerancia az emésztőrendszerben feleslegben lévő hisztaminból ered, ahol a magas hisztamintartalmú ételek iránti érzékenység emésztési és nem emésztési tüneteket is okoz. Ez az érzékenység gyakran a rossz bélegészségből ered.

Az emésztőrendszer tele van hisztaminreceptorokkal, és ezeknek a hisztaminreceptoroknak az expressziója gyakran megváltozik a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedőknél.

Egy tanulmány szerint a bakteriális egyensúlyhiány okozta gyulladás és bélpermeabilitás (szivárgó bél szindróma) valószínűleg szerepet játszik a hisztamin intolerancia kialakulásában. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emésztési tünetekkel küzdők 30-55%-a hisztamin intoleranciában is szenved.

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a hisztamin intoleranciát?

A táplálkozás jelentős szerepet játszik a hisztamin intolerancia kezelésében. Az állapot gyakran társul a diamin-oxidáz (DAO) enzim hiányával, amely a hisztamin lebontásáért felelős a bélben.

 • A magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása súlyosbíthatja a hisztamin intolerancia tüneteit. Ide tartoznak a fermentált élelmiszerek is, érlelt sajtok, bizonyos halak és feldolgozott húsok.
 • Egyes élelmiszerek gátolhatják a DAO aktivitását, ami megnövekedett hisztaminszinthez vezethet. Az alkoholnak és bizonyos gyógyszereknek is lehet ilyen hatása.
 • Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet a tünetek kezelésében a hisztaminbevitel csökkentésével. Ajánlott a magas hisztamintartalmú ételek kerülése és a friss, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása.
 • Egészséges bélrendszer: A hisztamin intolerancia esetében az egészséges gyomor-bélrendszer megőrzése kulcsfontosságú. Ez magában foglalja a bélflórát támogató kiegyensúlyozott étrendet és potenciálisan a probiotikumok használatát is.

Milyen élelmiszereket kerüljön, ha hisztamin intoleranciában szenved?

A hisztamin intoleranciában szenvedő egyéneknél bizonyos élelmiszerek súlyosbíthatják a tüneteket magas hisztamintartalmuk miatt, vagy mert a hisztamin felszabadulását idézik elő a szervezetben. Felsoroljuk az általában problémásakat:

 • Fermentált élelmiszerek: például savanyú káposzta, szójaszósz és fermentált tejtermékek, például joghurt és kefir.
 • Érlelt sajtok: Különösen azok, amelyeket hosszabb ideig érleltek.
 • Feldolgozott húsok: szalámi, füstölt vagy pácolt húsok.
 • Alkoholtartalmú italok: bor, sör és pezsgő, amelyek magasabb szintű hisztamint tartalmazhatnak.
 • Bizonyos halak: főként a feldolgozták vagy befőzték.
 • Konzerv ételek: beleértve a savanyúságokat, a zöldségkonzervet és a leveskonzervet.
 • Diófélék: Különösen azok, amelyeket hosszú ideig tároltak, például földimogyoró, kesudió és dió.
 • Hisztamint felszabadító élelmiszerek még: kakaó, csokoládé, citrusfélék, paradicsom, tojásfehérje.

Hogyan lehet segíteni a hisztamin intolerancián?

A hisztamin intolerancia kezelése jellemzően étrendi változtatások, életmódbeli módosítások és esetleg kiegészítők vagy gyógyszerek kombinációjának ötvözete. Íme egy általános megközelítés a hisztamin intolerancia kezelésére:

 • Étrendbeli változások: Alkalmazzon alacsony hisztamintartalmú étrendet, kerülje a magas hisztamintartalmú vagy hisztamin felszabadulását kiváltó ételeket. Ide tartoznak az erjesztett élelmiszerek, érlelt sajtok, feldolgozott húsok és az alkohol is.
 • Gyógyszeres kezelés: A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Súlyos esetekben a DAO enzim-kiegészítés éri el a kívánt javulást.
 • Probiotikumok: Bizonyos probiotikus törzsek, mint például a Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium infantis és a Bifidobacterium longum, segíthetnek csökkenteni a hisztamin szintjét a bélben.
 • A máj támogatása: Az olyan étrend-kiegészítők, mint a máriatövis és az articsókalevél, támogathatják a májműködést, ami fontos a méregtelenítéshez és a hisztamin lebontásához.
 • Természetes antihisztaminok: Egyes természetes anyagok, mint például a kvercetin, a C-vitamin és a csalánlevél, segíthetnek a hisztamin eltávolításában a szervezetből.

  Jó hír a hisztamin intoleranciában szenvedők számára, hogy a hisztamin intolerancia tünetmentessé tehető. Célzott, részben laboreredmények figyelembe vételével kialakított étrendi, életmód- és táplálékkiegészítési protokollok, valamint az emésztőrendszer regenerációja segítségével. A szervezet stabil működése fenntartható, akár komolyabb fizikai vagy pszichés terhelés mellett is. Az emésztőrendszer funkcióinak, a bélflórának a rendezése türelmet igényel ugyan, de a legtöbb esetben elérhető egy stabil, gyógyszermentes állapot.

  Források:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9304488/

  https://drruscio.com/everything-you-need-to-know-about-histamine-intolerance/

  https://www.healthline.com/health/allergies/what-is-histamine

  https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24854-histamine

  https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165%2823%2928053-3/pdf

  https://www.mdpi.com/2218-273X/12/3/454

  https://en.wikipedia.org/wiki/Histamine

  https://www.mdpi.com/2218-273X/11/3/415

  https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance

  https://www.amymyersmd.com/article/histamine-intolerance

  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/histamine-intolerance

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543

  https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1262

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-histamine-diet

  https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-histamine

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28042564/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30552302/

  https://www.healways.hu/hisztamin-intolerancia