Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla
Ha népbetegségekről beszélünk leginkább olyan betegségek ugranak be elsőnek mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Ezekkel nem is tévedünk azonban sajnos nem csak e kettő az amitől rendkívül nagy számban szenvednek emberek. A zsírmájról talán nem sokat tudunk pedig ugyanúgy népbetegség melynek előfordulása hazánkban nagyon gyakori. Ha belegondolunk, hogy a felnőtt lakosság több mint 30%-a túlsúlyos és az alkoholisták száma is már egymillió körül mozog talán nincs is nagyon min csodálkozni. De mi is az a zsírmáj, miért fontos ismerni ezt a betegséget, hogyan ismerjük fel és mitől olyan veszélyes?
Mi az a zsírmáj?
A máj az a szervünk amely az emésztés támogatása valamint tápanyagok tárolása mellett segít a különböző káros anyagok lebontásában és szervezetből történő eltávolításában. Nem csoda hát, ha ennek a szervnek a szövettani összetétele kulcsfontosságú egészségügyi kérdés.A zsírmáj nevéhez hűen nem más, mint az az állapot amikor a máj sejtjei elzsírosodnak, a májban zsír halmozódik fel. Egy egészséges máj ugyan tartalmaz némi zsírt, azonban amikor ennek mennyisége meghaladja a máj tömegének az 5-10%-át, akkor az már egészségtelen állapotnak tekinthető.Típusai
Alapvetően két típusa létezik a zsírmájnak:Nem alkoholos zsírmáj: Ezt a típust magától értetődően nem az alkoholfogyasztás okozza. Ennek is további két alfaját lehet megkülönböztetni, az egyik az egyszerű zsírmáj. Itt ugyan van zsír a májban, azonban ez nem vezet sem sejtkárosodáshoz nem alakul ki májgyulladás valamint nem olyan veszélyes mint a betegség egyéb fajtái.A másik nem alkoholos változata az ún. nem alkoholos steatohepatitis ahol már jelen van a gyulladás és a zsír okozta sejtkárosodás. Ez könnyen vezethet fibrosis-hoz és végül cirrózishoz ami a máj szövetének károsodása, hegesedése. Ez súlyos, akár életveszélyes állapotokat is okozhat, főleg ha a máj teljes egésze károsodott.Alkoholos zsírmáj: Az alkoholos zsírmáj alatt értelem szerűen azt az állapotot értjük ami elsősorban a túlzott, esetenként napi rendszerességű alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Az elfogyasztott alkoholt a máj bontja le amely folyamat során különböző a májat károsító anyagok keletkeznek. Ezek hosszú távon károsítják a máj sejtjeit és gyulladást idézhetnek elő. Az alkoholos zsírmáj sokszor több májbetegség első stádiuma.Miért veszélyes?
A zsírmáj veszélye függetlenül annak hátterétől a szövetkárosodásban rejlik. A gyulladt máj szövete károsodik amely hegesedéshez vezet. A hegesedés fokozódik és szép lassan átveszi az egészséges szövet helyét amely folyamat a cirrózis vagy májzsugor. Egészséges szövet hiányában pedig a máj képtelen megfelelően ellátni funkcióját ami életveszélyes és itt már bármikor megtörténhet a baj. A zsírmáj kezelése csak korlátozott mértékben lehetséges, így különösen veszélyes állapotról van szó.Tünetei
A zsírmájat kísérő tünetek változóak lehetnek attól függően, hogy a zsírmáj melyik fajtájával van dolgunk. Az egyszerű zsírmáj például tünetmentes így könnyen észrevétlen maradhat amíg nem súlyosbodik.A zsírmáj néhány jellegzetes tünete gyakran az ennek következtében kialakult cirrózis folyamán jelentkezik mely lehet:- hasi fájdalom
- fogyás, étvágytalanság
- fehéres, agyag színű széklet
- gyengeség, rosszullét, kimerültség
- viszkető bőr, amely könnyen sérül, könnyen bevérzik
- sötét színű vizelet
- ödéma a lábakon
- felgyülemlett hasi víz
- zavartság illetve problémák gondolkodás és emlékezet terén
- férfiaknál mellmegnagyobbodás
- sárgaság a szemben, bőrön
Ki veszélyeztetett?
A nem alkoholos zsírmáj szempontjából több kockázati tényezőt is érdemes megemlíteni:- Elhízás
- Dohányzás
- Terhesség
- Alultápláltság
- Időskor
- Cukorbetegség
- Pajzsmirigy alulműködés
- Magas koleszterinszint