Parazitaellenes készítmény, mely gondosan összeválogatott gyógynövényeket és parazitaellenes hatásukról ismert növényeket tartalmaz. Segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.
Méregtelenítést és májtisztítást elősegítő gyógynövényes táplálékkiegészítő. Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.
Minőségi probiotikum 50 milliárd élőflórával, 15 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.
Széles spektrumú multivitamin- és ásványianyag komplex. Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Magas hatóanyag tartalmú prEbiotikus készítmény, amely tápanyagot biztosít a vastagbélben található hasznos baktériumok számára
Probiotikum + prebiotikum kombináció. Kombinált bélflórát támogató program a bélrendszer egészségéért. Napi adagban 50 milliárd hasznos probiotikus baktériummal és 15 féle törzsel, szinergiában PrEbiotix Ultra-val mely 4 féle prEbiotikus hatóanyagot tartalmaz, közul az egyik a ResistAid® amely több innovációs díjat nyert.
Magas hatóanyagtartalmú emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Étkezés közben fogyasztva segítik az emésztést.
Kapszulánként 12,5 milliárd hasznos probiotikus baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megoldást adhat olyan problémákra mint a szorulás, illetve székrekedés. Megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.
Parazitaellenes gyógynövény szirup gyermekeknek. Parasic Junior®, olyan finom hogy a gyerekek kérni fogják! Tökéletes megoldás lehet arra, hogy a gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől.
Gyógynövényes májvédő készítmény
Természetes megoldás gyomorfekély és refluX ellen. Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Segít a bélnyálkahártya regenerációjában.
Májvédő és regeneráló gyógynövényes kapszula
A Hepadone Protect® - 10 gyógynövény kombinációja. Hozzájárulhat a máj egészséges működésének fenntartásához.
Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért. Kúra összesen 16 aktív hatóanyagot tartalmaznak a májszövetek megújulása érdekében.
Swiss Fiber Daily® - Élelmi rostban gazdag gyógynövény készítmény. Okos megoldás ez emésztési egészségért, nem csak utazáshoz. Az akáciából származó Floracia® poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
Emésztést segítő, székletlazító rostkészítmény. A béltisztító rostok segítségével megtisztíthatja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzheti az újabb lerakódások képződését.
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért. A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.
Fogyást segítő rost készítmény. Finom gyümölcsös ízével, textúrájával és gondosan válogatott, természetes összetevőivel támogatja a diétás célok elérését.
Paraziták elleni és méregtelenítést támogató csomag gyógynövényekkel, huminsavval és glutationnal
Egyedülálló összetétellel és természetes hatóanyagokkal a tartós fogyásért. Anyagcsere-fokozó FitForm® rost és a fogyást elősegítő, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó FitForm® Flora.
Swiss Probiotix HerCare | Újgenerációs Női probiotikum, 7 féle törzset és kapszulánként 10 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.
Swiss Probiotix HerCare® + D-mannose és tőzegáfonya. Újgenerációs Női probiotikum, mely hozzájárul a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához. Szinergiában a D-mannóz és tőzegáfonya kivonattal pedig húgyúti fertőzések csökkentését és azok tisztaságának fenntartását segíti.
Természetes védelem a húgyutak egészségéért
Bélműködést szabályozó gyógytea. 13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért. A ToxiClean méregtelenítő kúra arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.
Immunvédelmi Duo – D3-vitamin cseppek és DetoXvital vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag egyedi összetételű kapszula
Hozzáadott cukrot nem tartalmazó csábítóan finom probiotikus sűrített gyümölcs püré (gumicukor) NEM CSAK gyerekeknek
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2025.05.06. napján
Tartalom
A gluténhez kapcsolt betegséget már szinte mindenki jól ismeri. A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokat okozó betegsége, amit egyes gabonafélékben fellelhető növényi fehérje, azaz a glutén vált ki egyes embereknél. De, hogy kinél és milyen formában, mértékben jelentkezik, ez nagyon változó. Ráadásul a cölikália hosszú időn át lappanghat, ezáltal későn ismerhető fel, ami súlyos felszívódási zavarokat, valamint vitamin- és tápanyaghiányt okozhat. A vele összefüggő betegségek nagy része igen összetett, a probléma pedig az egész szervezetet érintheti.
A tanulmányok szerint a nem cölikáliás gluténérzékenység olyan állapot, amikor a szervezet negatívan reagál a gluténre, ami egy növényi egy fehérje, amely elsősorban a búzában, árpában és rozsban található meg.(1) A reakciók súlyossága és mechanizmusa alapján többféle gluténnel kapcsolatos rendellenességet különböztetünk meg.
A köztudatban több betegséget ismerünk, amire a legtöbben azt hiszik, hogy mind gluténérzékenységnek tekinthető. Valójában azonban több fajtája van, ráadásul a cölikália – azaz a lisztérzékenység -, a búzaallergia, valamint a gluténérzékenység csak tüneteiben hasonlítanak egymásra, a problémák hátterében azonban más-más okok és tényezők állnak. Egyetlen közös bennük, hogy mindegyik a gluténhez kapcsolódó betegség. Tehát nem minden búzaérzékenység cölikália.(2)
A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, ahol a glutén fogyasztása a vékonybél nyálkahártyájának károsodását okozza. Ez a tápanyagok felszívódásának zavarát eredményezi, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az Egyesült Államokban a cöliákia előfordulása körülbelül 1%.
Egy, az egész szervezetet érintő panaszról van szó, ami nemcsak az emésztőrendszeri problémák okozója, hanem az egyéb szerveket is károsíthatja, mint a csontrendszer és a bőr. A gond, hogy a vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat hatására kezdenek elhalni a felszíni sejtek, avagy a bélbolyhok, aminek következtében csökken a tápanyagok, a vitaminok, valamint az ásványi anyagok felszívódása. A végeredmény pedig: felszívódási zavarok kialakulása.
A búzaallergia egy immunrendszeri reakció, amely a búzában található fehérjékre adott válaszként jelentkezik. A tünetek gyorsan, akár perceken belül is megjelenhetnek, és súlyos esetben anafilaxiás sokkhoz vezethetnek. Kialakulásában szerepet játszik az IgE-antitestek, azonban az allergiának egy változatáért azonban nem ez felelős, éppen ezért nehéz diagnosztizálni.
Az NCGS olyan állapot, ahol a glutén fogyasztása tüneteket okoz, de sem a cöliákia, sem a búzaallergia nem áll fenn. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, fáradtság és fejfájás. Az NCGS diagnózisa kihívást jelent, mivel nincs specifikus biomarker, így a diagnózis kizárásos alapon történik. A betegség ezen fajtájára nincsenek adatok, hogy vajon mi válthatja ki, ezért kizárásos alapon végeznek vértesztet és bélbiopsziát, de igazából nincsen olyan vizsgálat, ami teljes mértékben igazolná azt, hogy ezzel a betegséggel van dolgunk.
Az irritábilis bél szindróma (IBS) és az NCGS tünetei gyakran átfednek. Egyes kutatások szerint a gluténmentes diéta javíthatja az IBS-ben szenvedők tüneteit. Szintén egy gyakori emésztőrendszeri problémáról van szó, ami puffadással, hasmenéssel, valamint hasfájással jár együtt. Főleg a vastagbelet érinti. Hozzá kell tenni, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az IBS-ben szenvedő betegek hajlamosabbak arra, hogy laktóz- vagy gluténintolerancia alakuljon ki náluk.
A gluténérzékenység kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, de több tényező is szerepet játszhat:
Az emberek egy nagy része azonban örökli ezt a betegséget, így ha a családban már van cölikáliás beteg, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a többi családtagnál is jelentkezik a betegség. A probléma az, hogy az erre hajlamos embereknél gyakran más autoimmun betegségek is kialakulnak. Kísérőbetegség lehet az egyes típusú cukorbetegség, valamint az egyes pajzsmirigy problémák.
A gluténérzékenység tünetei változatosak lehetnek. Lehet szó ugyanis emésztőrendszeri tünetekről, mint hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, esetleg székrekedés. A neurológiai tünetek között megtalálható az “agyi köd”, a fejfájás, a fáradtság, illetve a depresszió. De a glutén hatással lehet a bőrünkre is, ekcéma és kiütések alakulhatnak ki miatta. Emellett olyan egyéb tüneteket okozhat a testünkben és a testünkön, mint az ízületi fájdalom, az izomfájdalom, illetve a vérszegénység. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, ezért a pontos diagnózis érdekében orvosi vizsgálat szükséges.
A klasszikus tünetek nem mindig jelentkeznek erősen, azonban ha mégis erről a betegségről van szó, akkor a csendes lefolyása legalább annyira veszélyes, mintha intenzíven éreztük volna a tüneteket.
Fontos megjegyezni, hogy vannak nem emésztőrendszert érintő, főleg a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt kialakuló tünetek. Ilyen a vashiány, hiszen a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt gyakran jelentkezik ez a panasz, ami sokaknál migrénes fejfájást okoz.
Lehet, hogy senki sem gondolta volna, de a gluténérzékenység gyakran jár együtt súlyproblémákkal, hajhullással, csontritkulással (a kalcium és a D-vitamin nem megfelelő szintje miatt), de nem ritkák a menstruációs panaszok, a Duhring-betegség kialakulása sem. Utóbbi csalánkiütésekre hasonlító hólyagokat jelent a bőr felszínén.
Amikor egy gyermek gluténérzékeny, akkor az olyan, mintha nem kapna elegendő ételt. Valójában a szervezetük bőséges fogyasztás mellett is képes éhezni, ami rendkívül veszélyes. Mindez gyakran jár együtt hasfájással, hasmenéssel, étvágytalansággal, visszamaradási fejlődéssel, erőtlen izmokkal, nemi érés késésével, valamint vérszegénységgel.
A gluténérzékenység diagnosztizálása és kezelése összetett folyamat, amely alapos vizsgálatokat és életmódbeli változtatásokat igényel. A gluténérzékenység diagnosztizálása több lépésből áll:
Szerológiai vizsgálatok
A cöliákia diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat, amely során specifikus ellenanyagokat keresnek:
Fontos megjegyezni, hogy a szerológiai tesztek eredményei befolyásolhatók, ha a páciens már gluténmentes diétát folytat a vizsgálat előtt. Ezért ajánlott a tesztek elvégzése előtt legalább 6 hétig gluténtartalmú étrendet követni.
Szövettani vizsgálat
Pozitív szerológiai eredmények esetén a következő lépés a vékonybél-biopszia, amely során a bélbolyhok állapotát vizsgálják. A cöliákiára jellemző a bélbolyhok sorvadása és a nyálkahártya gyulladása. Ez a vizsgálat elengedhetetlen a cöliákia végleges diagnózisához.
Genetikai vizsgálat
A HLA-DQ2 és HLA-DQ8 gének jelenléte növeli a cöliákia kialakulásának kockázatát. Ezek a genetikai tesztek különösen hasznosak lehetnek azoknál, akik már gluténmentes diétát követnek, vagy akiknél a szerológiai és szövettani eredmények nem egyértelműek.
Nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) diagnózisa
Az NCGS diagnosztizálása kihívást jelent, mivel nincs specifikus biomarker. A diagnózis kizárásos alapon történik, miután a cöliákiát és a búzaallergiát kizárták. A diagnózis megerősítésére gyakran alkalmazzák a “gluténprovokációs tesztet”, amely során a páciens glutént fogyaszt, és megfigyelik a tünetek visszatérését.
A gluténérzékenységre jelenleg nincsen ismert gyógymód, azonban egy jól összeállított diéta sokat segíthet a beteg állapotán. Bár autoimmun betegségről van szó, ennek ellenére jól kezelhető, hiszen a cölikáliát pontosan meg lehet határozni. Amennyiben a táplálkozás nem tartalmaz glutént, úgy a szervezet elkezdi leállítani az önpusztító folyamatokat.
Cöliákia kezelése
A glutén teljes elhagyása lehetővé teszi a bélbolyhok regenerálódását és a tünetek megszűnését. A diéta betartása mellett fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szükséges tápanyagok pótlása.
Nem-cöliákiás gluténérzékenység kezelése
Az NCGS esetén a gluténmentes diéta szintén javulást hozhat, azonban a diéta szigorúsága egyénfüggő. Egyes esetekben elegendő a gluténbevitel csökkentése, míg másoknál teljes elhagyás szükséges. Fontos, hogy a diéta megkezdése előtt orvosi konzultáció történjen.
Kiegészítő kezelések
A gluténérzékenység tüneteinek enyhítésére probiotikumok alkalmazása is hasznos lehet, mivel ezek segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. Emellett a dietetikus által összeállított étrend segíthet a tápanyaghiányok megelőzésében.
Az utóbbi években a gluténérzékenység előfordulása növekedett, amelynek több oka is lehet:
A gluténmentes étrend az egyetlen hatékony kezelési mód a cöliákiában szenvedők számára, és gyakran a nem-cöliákiás gluténérzékenységgel élők is hasonló diétát követnek. A „glutén” egy fehérje, amely a búzában, árpában és rozsban található, tehát minden olyan ételt kerülni kell, amely ezeket az alapanyagokat tartalmazza.
Tiltott élelmiszerek gluténérzékenység esetén
A gluténérzékenység kezelése nem csupán a kenyér és tészta elhagyását jelenti. A következő ételek gyakran tartalmaznak glutént:
Ezek az ételek a gluténérzékenység tüneteit felerősíthetik, és a cöliákiás betegeknél bélkárosodást idézhetnek elő. Ha viszont sikerül elhagyni őket, akkor rövid időn belül érezhetővé válik a változás.
Gluténmentes élelmiszerek
A gluténmentes étrend alapjaihoz az alábbi biztonságos ételek tartoznak:
Ezek a természetes formájukban gluténmentes élelmiszerek nem okoznak tüneteket, ha nem szennyeződnek gyártás során gluténnel. Fontos a „gluténmentes” jelölés figyelése a csomagolt termékeken, főleg azoknál, akik különösen allergiások rá.
Gluténmentes ételek buktatói: az a bizonyos rejtett glutén
A rejtett glutén gyakori probléma, különösen az ipari élelmiszerek esetén. Az élelmiszer-csomagolások alapos átolvasása kulcsfontosságú, mert a glutén jelen lehet „búzafehérje”, „keményítő”, „malátakivonat”, „szójás ízesítő” néven is. A rejtett gluténérzékenység gyakran csak gluténérzékenység teszt után derül ki, mivel a tünetek nem mindig egyértelműek.
Egy kutatás szerint a gluténmentes diétát követők 81%-a tapasztalt jelentős javulást a bélrendszeri tünetekben, 64% pedig extra-intesztinális (bőr, fáradtság, fejfájás) tünetek csökkenéséről számolt be. Viszont figyelni kell arra, hogy ha nem megfelelően állítják össze az étrendet, hiánybetegségek léphetnek fel. Gyakori a B-vitamin, a vas, a kalcium és a rosthiány. Éppen ezért fontos nem csak orvossal, hanem dietetikussal is konzultálni erről, aki pontosabb képet ad arról, hogy mit fogyaszthatunk és mit nem.
A gluténmentes életmód bevezetése nem csak a táplálkozásban jelent változást. A glutén sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben is megtalálható. Fontos odafigyelni a fogkrémek, vitaminok, testápolók összetevőire is. Emellett társadalmi vonatkozása is van: éttermekben, munkahelyen, utazás során is tudatosan kell választani. A “gluténérzékenység bőrtünetei” (pl. dermatitis herpetiformis) is kizárólag diétával kezelhetők, így a legkisebb áthágás is kellemetlen tüneteket okozhat.
A gluténérzékenység diagnosztizálása tehát komplex orvosi eljárásokat igényel, a szerológiai és szövettani vizsgálatok elengedhetetlenek a cöliákia igazolásához. A gluténérzékenység jelei gyakran nem specifikusak, ezért fontos a pontos diagnózis. A gluténmentes étrend nem csupán egy „divatdiéta”, hanem létfontosságú életmód azok számára, akiknél igazoltan fennáll a cöliákia, a gluténallergia vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás. A diéta szigorú betartása megszünteti a tüneteket és hosszú távon megóvja az egészséget.
Ahogy a modern élelmiszeripar és az orvostudomány fejlődik, egyre több embert diagnosztizálnak, és bár egyes kutatók szerint a megnövekedett diagnózisszám részben a tudatosságnak és a jobb szűrővizsgálatoknak köszönhető, a környezeti és étkezési változások (pl. túlfinomított búzafajták) is közrejátszhatnak a betegség terjedésében.
Tudományos háttér: