Nyombélfekély – Ezt teheted ellene

Nyombélfekély – Ezt teheted ellene

A nyombélfekély (vagy más néven peptikus fekély) egy olyan seb vagy sebfolt, amely a gyomorban vagy a nyombélben képződik. A nyombélfekélyek leggyakrabban a nyombél alsó részén jönnek létre, ahol a gyomornedv a nyombélen keresztül áramlik.

A nyombél egy fontos emésztőszerv, amely a gyomor után következik az emésztőrendszerben. A gyomrot követően az ételek az ún. duodénumba kerülnek, ami a nyombél első része. A duodénumot követi az jejunum és az ileum, amelyek együtt alkotják a teljes nyombélt. Tehát a nyombél a gyomor utáni emésztőcsatorna része.

A duodénum a gyomor kiürülő nyílásánál (pilórus) kezdődik, és onnan halad tovább. Az ételek emésztése és a tápanyagok felszívódása a nyombélben folytatódik. A gyomornedv savasságát a nyombélen keresztül átvezetik, és a nyombélfalban található mirigyek különböző emésztőenzimeket termelnek.

A nyombél vékony, tekintettel a hosszára, de hajtogatott szerkezete (hámszövetek redői és bolyhainak felszíni kialakítása) növeli a felszívó felületét, így hatékonyabban képes felszívni a tápanyagokat a szervezet számára. A nyombél végződik a vakbéllel, ami az utolsó része a vastagbélnek.

Mik a nyombélfekély tünetei?

A nyombélfekély tünetei változhatnak, és az egyének közötti különbségek is lehetnek.

 • Fájdalom: A leggyakoribb tünet a fájdalom, amely a gyomor területén, a mellkas felső részén vagy a hasban jelentkezhet. A fájdalom általában étkezés után vagy éjszaka erősödhet.
 • Émelygés és hányinger: Ezek a tünetek gyakran kísérik a nyombélfekélyeket. Az émelygés és a hányinger akár étkezés előtt vagy után is felléphet.
 • Fogyás és étvágytalanság: A tartós fájdalom és egyéb tünetek miatt az egyén étvágya csökkenhet, ami hosszabb távon fogyáshoz vezethet.
 • Gyomorégés: A savas gyomortartalom a nyombélfekélyeknél gyakran visszafolyhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést okozhat.
 • Fekete vagy véres széklet: Súlyosabb esetekben a fekély okozhat vérzést, amely véres széklettel vagy fekete széklettel (melena) jelentkezhet.
 • Hasi puffadás és teltségérzet: A gyomor- és bélrendszeri diszkomfort érzése is kísérheti a nyombélfekélyeket.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más emésztőrendszeri problémákra is utalhatnak, ezért a pontos diagnózishoz és kezeléshez orvosi vizsgálat szükséges. Ha úgy gondolja, hogy Önnek vagy valakinek, akit ismer, nyombélfekélye lehet, keresse fel az egészségügyi szakembert a megfelelő tanácsért és kezelésért.

Mitől alakul ki a nyombélfekély?

A nyombélfekélyek kialakulását különböző tényezők okozhatják, és gyakran több tényező egyidejű jelenléte vezethet a fekélyek kialakulásához. A leggyakoribb okok közé tartoznak:

 • Helicobacter pylori baktérium: A Helicobacter pylori nevű baktérium az egyik leggyakoribb okozója a nyombélfekélyeknek. Ez a baktérium megtelepedhet a gyomorban és a nyombélben, károsítva a nyálkahártyát és hozzájárulva a fekélyek kialakulásához.
 • Gyomorsav túltermelése: A gyomorban található sav mennyiségének növekedése (hiperaciditás) hozzájárulhat a nyombélfekélyek kialakulásához. Ez a sav károsíthatja a nyálkahártyát és elősegítheti a fekélyek kialakulását.
 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Olyan gyógyszerek, mint az ibuprofén és az aszpirin, hosszan tartó használata növelheti a fekélyek kockázatát. Ezek a gyógyszerek a gyomor nyálkahártyáját irritálhatják és gyengíthetik a védőréteget.
 • Genetikai hajlam: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a nyombélfekélyek kialakulásában. Ha a családjában előfordult nyombélfekély, növekedhet a saját kockázata.
 • Stressz és életmódbeli tényezők: Bár a stressz és az életmódbeli tényezők nem közvetlenül okozzák a nyombélfekélyeket, de hozzájárulhatnak a tünetek súlyosbodásához és a gyógyulás lassulásához.

A fenti tényezők egyidejű jelenléte és kölcsönhatása hozzájárulhat a nyombélfekélyek kialakulásához. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes eset más és egyedi lehet, és a pontos okok meghatározása orvosi vizsgálatot igényel. Ha valaki nyombélfekély tüneteit tapasztalja, fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Lehetséges szövődmények

A nyombélfekélynek számos súlyos szövődménye lehet, különösen, ha kezeletlen marad. Az alábbiakban néhány lehetséges szövődményt talál:

 • Vérzés: A nyombélfekély okozhat vérzést, amely a székletben látható vérzés vagy a fekete széklet (melena) formájában jelentkezhet. A vérzés súlyos lehet és életveszélyes, és azonnali orvosi ellátást igényel.
 • Perforáció (szakadás): Ritka esetekben a fekély a nyombél falát áthatolhatja, ami perforációt vagy szakadást eredményez. Ez súlyos állapot, mely sürgős sebészeti beavatkozást igényel.
 • Nyombél szűkület: A hegesedés és gyógyulási folyamatok során a nyombél lumenje (belső üreg) szűkületet, stenózist okozhat, ami nehezítheti az étel áthaladását, és a táplálék további emésztését is problémássá teheti.
 • Gyulladás és fertőzés: A fekélyek és az esetleges szövődmények, például a perforáció, fertőzéseket és gyulladást eredményezhetnek a hasüregben vagy a környező szervekben.
 • Cicatrizáció: A fekélyek gyógyulási folyamata során hegesedés következhet be, amely szűkületet és funkcionális problémákat okozhat.

Ha valaki nyombélfekélytől szenved, fontos a megfelelő orvosi kezelés és gondozás. A kezeletlen nyombélfekélyek súlyos és életveszélyes szövődményekhez vezethetnek. A megfelelő gyógyszerek, életmódbeli változtatások és más kezelési módszerek segíthetnek a fekélyek gyógyításában és a szövődmények megelőzésében. Ezért, ha valaki nyombélfekély gyanújával küzd, vagy már diagnosztizálták nála, fontos az orvossal együttműködni a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

Nyombélfekély kezelése

A nyombélfekély kezelése többféle módon történhet, és a megfelelő terápia a fekély okától, súlyosságától és az egyéni egészségi állapottól függ. A kezelés általában a következő elemeket foglalja magában:

 1. Gyógyszeres kezelés:
  • Protonpumpagátlók (PPI-k): Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsavtermelést, segítve a fekélyek gyógyulását és megelőzve az új fekélyek kialakulását.
  • H2 receptor antagonisták: Ezek a gyógyszerek is csökkentik a gyomorsavtermelést, de kisebb mértékben, mint a PPI-k.
  • Antibiotikumok: Amennyiben a fekélyeket a Helicobacter pylori baktérium okozza, antibiotikumok alkalmazhatók a baktérium eltávolítására.
 2. Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) kerülése: Ha az NSAID-ok, például az ibuprofén vagy az aszpirin okozza a fekélyt, azok szedését korlátozni vagy megszüntetni szükséges. Orvosával konzultáljon a fájdalomcsillapításról, ha NSAID-okra van szüksége.
 3. Életmódbeli változtatások:
  • Étrendi változtatások: Kerülje a túl fűszeres ételeket, alkoholt, koffeintartalmú italokat és dohányzást.
  • Étkezési szokások: Kisebb étkezéseket, de gyakrabban fogyasszon, és kerülje a vacsorát lefekvés előtt.
 4. Stresszkezelés: Stressz csökkentése fontos a fekélyek kezelésében. Relaxációs technikák, meditáció, vagy akár terápia is segíthet.
 5. Sebészi beavatkozás: Ritka esetekben, ha a fekélyek nem válaszolnak a konzervatív kezelésre, vagy súlyos szövődmények alakulnak ki, sebészi beavatkozásra lehet szükség.

A nyombélfekéllyel mindenképpen érdemes szakképzett orvosok segítségét kérni és az általuk ajánlott terápiát végezni. Vannak azonban házi jellegű módszerek is melyek enyhíthetik a problémát.

 1. Méz: A méznek gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai vannak, és segíthet a gyógyulási folyamatban. Azonban túlzásba ne vigyük, mert a méz is savas lehet.
 2. Aloe vera: Az aloe vera gyógyító hatású lehet és segíthet a gyomor- és bélrendszeri irritációk enyhítésében.
 3. Fekete tea: Néhányan talán érzékelik a fekete teának a gyomornedvet csökkentő hatását. Azonban fogyasztásában mértékletességet kell tanúsítani.
 4. Fokhagyma: A fokhagymának gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai vannak. Azonban néhányan érzékenyek lehetnek a fokhagyma savas jellegére.
 5. U-vitamin: Az U-vitamint elsősorban gyomorfekélyre szokás szedni, melyre rendkívül hatékony, azonban segíthet a nyombélfekély gyógyításában is.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557390/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6873956/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1521464/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/duodenum-ulcer