Vakbélgyulladás (appendicitis)

Vakbélgyulladás (appendicitis)

A vakbélgyulladás (appendicitis) valójában a vakbél egy részének, a féregnyúlványnak (appendix vermiformis) az akut gyulladását jelenti. A féregnyúlvány a vakbélhez csatlakozó, vakon végződő kb. 5-10 cm hosszú csőszerű szakasz. Fontos tehát tudni, hogy a magyar elnevezés félrevezető lehet, hiszen nem az egész vakbélszakasz gyulladásáról van szó; valójában a kórképet ’akut féregnyúlvány gyulladásnak’ lehetne nevezni.

Az akut appendicitis az egyik leggyakrabban előforduló heveny hasi sebészeti kórkép, a lakosság közel 10%-át érinti élete folyamán. Előfordulása leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban, időskorban ritkább, a nemek között összességében lényeges különbség nincs.

Kialakulási mechanizmus

Az appendicitist leggyakrabban a féregnyúlvány vakbélbe szájazó nyílásának elzáródása okozza, melyet többek között kiválthat idegentest (pl. szőlő- vagy dinnyemag), parazita, nyirokszövet-duzzanat, daganat, székletrög, vagy besűrűsödött nyák. Az elzáródott kimenetelű nyúlványban a megszokott nyáktermelés folytatódik, megnő a nyomás, romlik az érintett szakasz bélfalának vérellátása. Idővel az elzárt féregnyúlványban baktériumok is elszaporodhatnak, súlyosbítva a kialakuló gyulladásos folyamatot. A nyálkahártya kifekélyesedhet, a bélfal elhalhat. Amennyiben nem történik időben beavatkozás, a bélfal át is lyukadhat (perforáció), súlyos szövődményeket létrehozva.

Ritkán előfordulhat, hogy a véráram útján (’hematogén úton’), a nyirokkeringés útján (’lymphogén úton’) vagy direkt módon (szomszédos szakasz gyulladásának átterjedésével) fertőződik meg a féregnyúlvány és alakul ki appendicitis.

Az appendicitis tünetei

Hasi fájdalom, gyanús tünetek esetén mindig gondolni kell appendicitis lehetőségére is.

Milyen tünetek fordulhatnak elő?

 • hasi fájdalom – típusosan a has jobb alsó részében, de kezdetben előfordulhat gyomor-és köldöktáji fájdalom is;
 • rossz közérzet, étvágytalanság;
 • hőemelkedés, láz;
 • hányinger, hányás;
 • székrekedés (néha hasmenés);
 • puffadás.

Az appendicitis diagnózisa

Az appendicitis diagnózisa felállítható az elmondott panaszok, laboreltérések, valamint a fizikális vizsgálattal és képalkotó vizsgálatokkal látható elváltozások alapján.
Habár nagyon gyakori betegség, a jelei nem specifikusak, így a diagnózis felállítása nem mindig egyszerű.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

 • Kórtörténet-, és panaszfelvétel.
 • Fizikális vizsgálat: különös tekintettel a hasi régióra. Általában nyomásérzékenység tapasztalható a has jobb alsó részén, típusosan az úgynevezett ’McBurney pontban’, mely a jobb csípőtövist és a köldököt képzeletben összekötő vonal külső és középső harmadának határán található. Előfordulhat diffúz hasi fájdalom, nyomásérzékenység is. Szövődmények esetén deszkakemény has, izomvédekezés (’defense musculaire’) is lehetséges.
 • Vérvétel, laborvizsgálat: Általában emelkedett gyulladásos markerek (fehérvérsejtszám, CRP, esetleg PCT) látszanak, egyéb specifikus eltérés nélkül.
 • Képalkotó vizsgálatok: hasi ultrahang elvégzése mindenképpen szükséges, mely során látható lehet a megvastagodott falú, gyulladt féregnyúlvány. Bizonyos esetekben hasi CT vizsgálat elvégzése is szükséges lehet.
 • Hasüregi tükrözés sebészi úton (laparoscopia): segítségével a hasi-és kismedencei szervek közvetlenül is láthatók, így segítheti a diagnózisalkotást, differenciálást; sőt azonnali terápiás ellátási lehetőséget is nyújthat. Hátránya, hogy invazív beavatkozás, altatást igényel.

Mivel számos egyéb kórkép is járhat hasonló tünetekkel, így a differenciáldiagnosztika (elkülönítő kórisme) kiemelt fontosságú az appendicitis esetében.

Milyen betegségektől kell elkülöníteni az akut appendicitist?

 • gyomorfekély, nyombélfekély, illetve ezek átfúródása (perforációja);
 • urológiai kórképek (pl. vesekövesség, jobb oldali húgyvezeték kövessége, húgyúti fertőzés …stb.);
 • belek egyéb gyulladásos betegsége (pl. diverticulitis, Meckel-diverticulum gyulladása, gasztroenteritis…stb.);
 • hasnyálmirigygyulladás (pancreatitis);
 • epekövesség;
 • nőgyógyászati kórképek (pl. méhen kívüli terhesség, petefészek ciszta …stb.).

A felsorolt tünetek egyéni kombinációban jelenhetnek meg minden érintett betegnél. A tünetek súlyossága nagyban függ a májcirrózis stádiumától, az átépült májszerkezet nagyságától, illetve a kórállapotot kiváltó tényezőtől.

Az appendicitis kezelése

Az appendicitis kezelése sebészi úton történik, mely során eltávolítják a gyulladt féregnyúlványt (appendectomia).
Fontos tudni, hogy a féregnyúlvány nem egy létfontosságú szerv, így annak eltávolítása után is teljes életet lehet élni.

A műtét (appendectomia) 2 féle módon történhet:

 • Laparotomia: a has jobb alsó negyedében ejtenek egy kisebb metszést és ezen keresztül távolítják el a gyulladt féregnyúlványt.
 • Laparoscopia: három kis átmérőjű szúrt nyíláson keresztül kamerát és speciális eszközöket juttatnak a hasüregbe és ezek segítségével távolítják el a gyulladt féregnyúlványt.

A műtéti ellátás mellett fontos szerepet kap a megfelelő fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás, valamint szükség esetén a kiegészítő antibiotikus terápia is.

 • A műtét alapvetően „rutin beavatkozásnak” számít, de természetesen szövődmények ebben az esetben is előfordulhatnak.
  Egyik leggyakoribb következménye lehet a műtétnek, hogy úgynevezett összenövések (adhéziók) alakulnak ki, melyek a későbbiekben további hasi panaszokat (súlyosabb esetben akár bélelzáródást is) okozhatnak.

Az appendicitis lehetséges szövődményei

Az időben felismert és megfelelően kezelt appendicitis rendszerint tökéletesen meggyógyul, adekvát terápia nélkül azonban a betegség akár halálos kimenetelű is lehet.
Amennyiben több idő telik el a diagnózisig és ellátásig, szövődmények kialakulásával kell számolni.

Milyen lehetséges szövődmények fordulhatnak elő?

 • bélfal átszakadása (perforáció),
 • hashártyagyulladás (peritonitis),
 • gyulladás és fertőzés szétterjedése a szervezetben (szepszis),
 • tályogképződés.

Szövődmények esetén az ellátás és a műtéti megoldás is komplikáltabb lehet, valamint mindenképpen hosszabb gyógyulási idővel kell számolni.

Összefoglalás

Az appendicitis tehát egy nagyon gyakori hasi kórkép, mely főleg a fiatalabb generációt (10-30 év) érinti. Tünetei nem specifikusak, de nagyon fontos, hogy hasi fájdalom esetén minden esetben gondolni kell rá. Amennyiben a diagnózis megszületik, mihamarabb sebészi ellátás (appendectomia) szükséges. Ha a diagnózis felállítása és az ellátás is időben megtörténik, akkor teljes gyógyulás érhető el és megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása.
Források:

https://www.uptodate.com/contents/acute-appendicitis-in-adults-clinical-manifestations-and-differential-diagnosis?search=appendicitis&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2