Parazitaellenes készítmény, mely gondosan összeválogatott gyógynövényeket és parazitaellenes hatásukról ismert növényeket tartalmaz. Segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.
Bélműködést szabályozó gyógytea. 13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért. A ToxiClean méregtelenítő programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.
Méregtelenítést és májtisztítást elősegítő gyógynövényes táplálékkiegészítő. Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.
Minőségi probiotikum 50 milliárd élőflórával, 15 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.
Széles spektrumú vitamin- és ásványianyag komplex. Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Magas hatóanyag tartalmú prEbiotikus készítmény, amely tápanyagot biztosít a vastagbélben található hasznos baktériumok számára
Probiotikum + prebiotikum kombináció. Kombinált bélflórát támogató program a bélrendszer egészségéért. Napi adagban 50 milliárd hasznos probiotikus baktériummal és 15 féle törzsel, szinergiában PrEbiotix Ultra-val mely 4 féle prEbiotikus hatóanyagot tartalmaz, közul az egyik a ResistAid® amely több innovációs díjat nyert.
Magas hatóanyagtartalmú emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Az étkezés közben bevéve segítik az emésztést.
Kapszulánként 12,5 milliárd hasznos probiotikus baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megoldást adhat olyan problémákra mint a szorulás, illetve székrekedés. Megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.
Parazitaellenes gyógynövény szirup gyermekeknek. Parasic Junior®, olyan finom hogy a gyerekek kérni fogják! Tökéletes megoldás lehet arra, hogy a gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől.
Gyógynövényes májvédő készítmény
Természetes megoldás gyomorfekély és refluX ellen. Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Segít a bélnyálkahártya regenerációjában.
Májvédő és regeneráló gyógynövényes kapszula
Májvédő gyógynövényes teakeverék
Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért. Kúra összesen 15 aktív hatóanyagot tartalmaznak a májszövetek megújulása érdekében.
Swiss Fiber Daily® - Élelmi rostban gazdag gyógynövény készítmény. Okos megoldás ez emésztési egészségért, nem csak utazáshoz. Az akáciából származó Floracia® poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
Emésztést segítő, székletlazító rostkészítmény. A béltisztító rostok segítségével megtisztíthatja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzheti az újabb lerakódások képződését.
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért. A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.
Fogyást segítő rost készítmény. Finom gyümölcsös ízével, textúrájával és gondosan válogatott, természetes összetevőivel támogatja a diétás célok elérését.
Egyedülálló összetétellel és természetes hatóanyagokkal a tartós fogyásért. Anyagcsere-fokozó FitForm® rost és a fogyást elősegítő, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó FitForm® Flora.
Swiss Probiotix HerCare | Újgenerációs Női probiotikum, 7 féle törzset és kapszulánként 10 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.
Swiss Probiotix HerCare® + D-mannose és tőzegáfonya. Újgenerációs Női probiotikum, mely hozzájárul a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához. Szinergiában a D-mannóz és tőzegáfonya kivonattal pedig húgyúti fertőzések csökkentését és azok tisztaságának fenntartását segíti.
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Részösszeg: 14 580 Ft
KosárPénztár
Publikálva 2025.07.27. napján
Tartalom
A prebiotikumok nem emészthető rostok, amelyek előnyösek az egészségre, mert támogatják a bél mikrobiomját. Működésük kulcsa a fermentáció folyamata: a baktériumok bontják, és hasznos rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, amelyek az emésztés, az immunrendszer, az anyagcsere és a gyulladáskontroll terén is hatással vannak. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen típusai vannak, hogyan és milyen formában érdemes gondoskodni a pótlásról.
A prebiotikumokat gyakran összekeverik a probiotikumokkal, pedig valóban más kategóriába tartoznak. Míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok (pl. Lactobacillus, Bifidobacterium), amelyek aktívan hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, addig a prebiotikumok nem emészthető rostok vagy egyéb szénhidrátok, amelyek a bélbaktériumok „táplálékául” szolgálnak.(1)
A szó, „prebiotikum”, először 1995-ben jelent meg tudományos összefüggésében. Marcel Roberfroid és munkatársai definiálták azt a tápanyagot, ami szelektíven serkenti a jótékony baktériumokat a vastagbélben. Azóta a definíció folyamatosan fejlődött. Az ISAPP 2016-ban már úgy fogalmazott, hogy a prebiotikum egy olyan hordozó, amit a bél mikrobiótája hasznosítva egészségügyi előnyt biztosít az embernek.
Azért is fontos megérteni a különbséget, hogy világossá váljon: míg a probiotikumok aktív „betelepítést” végeznek a bélflórában, addig a prebiotikumok támogatják a már ott élő jótékony baktériumokat. Ez a táplálék–válasz hosszabb távon jelentősen hozzájárulhat a kiegyensúlyozott mikrobiom fenntartásához. Ez pedig az egész immunrendszerre és anyagcserére nagy hatással van.
Fontos tudni, hogy a prebiotikumok nem csak tápanyagok. Fermentálódva rövid láncú zsírsavakat (SCFA-kat) állítanak elő – mint az acetát, propionát és butirát –, amelyek olyan létfontosságú folyamatokat támogatnak, mint a bélhám védelme, gyulladáscsökkentés, vércukorszint-szabályozás és az immunfunkciók .
Az utóbbi években végzett kutatások rámutattak arra is, hogy a prebiotikumok hatása nem csak a bélrendszerre korlátozódik. Többek között immunerősítés, anyagcsere javítás, és még a mentális egészség (például stresszcsökkentés, hangulatszabályozás) területein is kimutatható pozitív hatásuk van.
A prebiotikumok legfontosabb jellemzője, hogy az ember emésztőrendszere nem bontja le őket, így elérik a vastagbelet. Itt a benne élő baktériumok fermentálják őket . A fermentáció során főként rövid láncú zsírsavak (SCFA-k) jönnek létre, amelyek kulcsszerepet játszanak az egészség fenntartásában.
Ezen felül az SCFA-k csökkentik a bél pH-értékét, ezáltal visszaszorítva a patogén baktériumok növekedését. Emellett serkentik a bélmozgást, erősítik a bélfalat, immunmoduláló hatásúak és kedvezően befolyásolják a vércukor- és lipidprofilt.
Azt gondolhatnánk, hogy a prebiotikumok mindegyike ugyanarra képes, de ez közel sem így van. Tisztázzuk tehát, hogy mit kell tudni az egyes prebiotikum fajtákról.
Inulin és frukto-oligoszacharidok (FOS)
Az inulin – egy vízoldékony poliszacharid – megtalálható többek között cikóriában, articsókában, spárgában és póréhagymában.(2) Ez az összetett rost nagy része érinti a vastagbelet, ahol bifidobaktériumok és tejsavbaktériumok bontják. A FOS valójában az inulin rövid láncú változata, általában 2–10 cukoregységből áll. Főleg hagymában, banánban, cikóriában és spárgában fordul elő, és hasonlóan fokozza a bifidobaktériumok számát, továbbá elősegíti az ásványi anyagok jobb felszívódását és csökkenti a gyulladást.
Galaktooligoszacharidok (GOS)
A GOS elsődlegesen tejcukorból (laktózból) előállított oligoszacharid, de nyomokban megtalálható hüvelyesekben is. Kutatások kimutatták, hogy a GOS támogathatja a Bifidobacteria és Lactobacillus törzseket, miközben csökkentheti a patogén baktériumok – például az E. coli – számát, és kedvezően befolyásolja az immunrendszert.
Xylo‑ és egyéb oligoszacharidok
A XOS (xylo-oligoszacharidok) keményfából, kukoricacsutkából vagy rizshéjból származnak, és szintén serkentik a bifido- és laktobaktériumokat. Ezen kívül előfordulnak még: akáciagumi, részlegesen hidrolizált guar gumi, pektin, beta-glükán, rezisztens keményítők (például lehűtött főtt burgonya vagy zöld banán). Ezek mind fermentálódnak, és SCFA-kat termelnek, de mértékük, szerkezetük és hatásuk eltérő lehet, ami miatt a szakirodalomban gyakran kiemelik, hogy bizonyos betegségeknél (pl. IBS, Crohn), egyes típusok jobban alkalmazhatók, mint mások.
A prebiotikumok természetes formái szinte minden nap megtalálhatóak a konyhában, ha tudatosan figyelünk rájuk. Ezek a nem emészthető rostok olyan élelmiszerekben szerepelnek, amelyeket naponta könnyedén beilleszthetünk az étrendedbe. Például az allium fajok (fokhagyma, hagyma, póréhagyma) kiemelkedően gazdagok inulinban és frukto-oligoszacharidokban (FOS), amelyek elősegítik a jótékony bifidobaktériumok növekedését. Hasonlóan fontos a cikória és az articsóka, mindkettő az egyik leggazdagabb inulinforrás.
Zöldségek és hüvelyesek közül a spárga, a csicsóka, a borsó és a bab is értékes rosttartalommal bír. A zab és az árpa beta-glükánt tartalmaznak, amely hatékonyan támogatja a rövid láncú zsírsavak (SCFA) képződését.
Gyümölcsök közül pedig a banán (különösen éretlen formában), a bogyós gyümölcsök (eper, málna) és az avokádó járulnak hozzá legjobban a prebiotikus rostok beviteléhez. Érdekesség az olyan alternatív rostforrások is, mint a tengeri alga, kakaó és tőzeggyökér, ezek kevéssé ismertek, de fejlődő területek.
Szakértők napi 3–6 g prebiotikum fogyasztását javasolják, ez ellentétben áll a legtöbb ember tényleges rostbevitelével, ami jellemzően alacsony. A tudatos étrend módosításával azonban ez könnyen elérhető: például reggelire zabpehely gyümölcsökkel, ebédhez hüvelyes saláta, vacsorára párolt articsóka. Emellett az étkezési minták is számítanak, például a mediterrán típusú vagy növényi alapú étrend nagyban támogatja a prebiotikumok folyamatos bevitelét.
A prebiotikumok egészségre gyakorolt hatása több szinten is megmutatkozik.(3) A hatás a fermentálódás révén képződő SCFA-kon keresztül valósul meg, ezek nélkülözhetetlenek a bélflóra, az anyagcsere, az immunrendszer és akár az idegrendszer támogatásában is.
Bélrendszer és emésztés
A leginkább ismert előny a bélflóra kiegyensúlyozása. Az SCFA-k – különösen a butirát – energiát szolgáltatnak a bélhámsejteknek, amely erősíti a bélfalat és csökkenti a gyulladást . Emésztési zavaroknál, például IBS vagy székrekedés esetén hasznos lehet, bár egyeseknél a fermentációs gázképződés miatt székelési probléma is előfordulhat.
Immunrendszer támogatása
Az SCFA-k jelentősen modulálják az immunválaszt: segítik a dendritikus sejtek (feldolgozzák a kórokozók és egyéb külső anyagok antigénjeit és prezentálják azokat a felszínükön a T-sejtek számára), makrofágok és szabályozó T‑sejtek (természetes ölősejtek) aktivitását . Egy szisztematikus áttekintés szerint a pre- és probiotikumok javíthatják a légúti fertőzések elleni védelmet, de az eredmények még vizsgálatokra várnak .
Anyagcsere és kardiovaszkuláris hatások
A protektív metabolitok – például a propionát – befolyásolják a máj glükóz- és zsíranyagcseréjét, csökkenthetik a trigliceridek és LDL-koleszterin szintjét. 2-es típusú diabéteszben inulint, FOS‑t vagy rezisztens keményítőt használó vizsgálatokban változások mutatkoztak a CRP (akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik), TNF‑α és lipopoliszacharid (LPS) szintekben. A TNF‑α szintje akkor emelkedhet meg, ha különböző betegségekben, mint például autoimmun betegségek (reumatoid arthritis, Crohn-betegség) vagy bizonyos daganatos megbetegedésekben szenvedünk. De igaz ez az LPS szintre is, amely szintén a gyulladásokat jelzi előre.
Mentális egészség és ideg-hormonális hatások
Az ún. bél-agy tengely szempontjából is fontos, hogy az SCFA-k hormonokat, például GLP‑1 és PYY‑t stimulálnak, amelyek befolyásolják az étvágyat és hangulatot . Egy szisztematikus áttekintés kimutatta, hogy pre- és probiotikumok növelik a butirátot és enyhe hangulatjavulást eredményeztek, bár a kapcsolat még nem teljesen tisztázott. A prebiotikumok mentális egészségre gyakorolt hatása tehát vitathatatlan.(4)
Gyulladáscsökkentő és bélbarrier védő hatás
Az SCFA‑k csökkentik a bél gyulladásos citokinjeit, javítják a bélfal megkötő fehérjéit (tight junction), támogatják a nyálkahártyát és a szekréciós IgA szintjét (a bélrendszerben a nyálkahártyák immunvédelmének fontos mutatója) . Ez különösen fontos lehet IBD, Crohn vagy colitis ulcerosa esetén.
A prebiotikumok célzott fogyasztásához kulcsfontosságú a megfelelő adagolás: túl kevés hatástalan, túl sok viszont puffadást, hasfájást vagy hasmenést okozhat. A szakirodalom alapján általában napi 4–10 g prebiotikum ideális egy átlagos táplálkozás mellett . A klinikai vizsgálatokban az inulin esetében 10–20 g/nap adagolása már specifikus egészségügyi hatásokkal bírt, például gyulladáscsökkentésben .
Azt is tudni kell, hogy a legtöbb prebiotikum biztonságos, de általában az első hetekben előfordulhatnak enyhébb tünetek, mint puffadás, gázképződés, görcs, sőt hasmenés is. Fontos, hogy ez a szervezet adaptációs folyamata: átlagosan 2–3 hét alatt csökken a kellemetlenség.
Az inulin és FOS esetében a rövid láncú változatok gyorsabban fermentálódnak, ezért érzékeny személyeknél ezekre fokozottabban reagálhatnak. Például 2,5–10 g/nap már okozhat gázképződést, 40–50 g/nap pedig akár hasmenést is előidézhet.
Azoknak, akik IBS-sel vagy SIBO-val küzdenek, óvatosan kell adagolni, mert a fermentáció fokozhatja a tüneteiket. Ugyanakkor IBD-s betegek esetében az inulin jelentős gyulladáscsökkentő hatással járhat, mivel támasztja a bélhám védelemét.
A legjobb stratégia, ha lassan, kis adagokkal (2–3 g/nap) indulunk, majd hetente egyszer növelünk, amíg el nem érjük a kellemes, hatóképes 10–15 g/nap-os tartományt. Ezzel minimalizáljuk a mellékhatásokat, és biztonságosan támogatjuk a mikrobiom egyensúlyát.
Szinbiotikumok: a kombinált előny
Az olyan kutatások, amelyek probiotikumot és prebiotikumot kombinálnak szinbiotikumként, ígéretes eredményeket mutatnak IBS és székrekedés kezelésében. Ilyen például a benne található L. rhamnosus vagy B. lactis törzsek kombinációja FOS vagy GOS prebiotikummal, amelyek segíthetnek a bélmozgás javításában, különösen gyermekeknél.
Nagy előnye a prebiotikumoknak, hogy természetes élelmiszerekben rejtőznek, nincs szükség drága kiegészítőkre. Ha reggeliről van szó, akkor a legjobb lehet erre a zabkása, ami nem csak klasszikus, de béta-glükán tartalmának köszönhetően prebiotikusként is működik; egy adag zabkása + bogyós gyümölcs + egy evőkanál félretett chia tökéletes kényeztető és mikrobiom-barát indítás. Szóba jöhet továbbá a smoothie, amibe kerül banán a rezisztens keményítőtartalma és béta-glükán tartalma miatt, valamint egy kis zab, ami szintén bővelkedik bennük.
Ebéd és vacsora esetén ne maradjanak el a hagymás, fokhagymás alapok, amelyek inulint és FOS-t biztosítanak. Jöhet egy kis spárga, articsóka, csicsóka, akár grillezve, akár köretként egyaránt. De remek választás a babos saláta, amit heti rendszerességgel érdemes fogyasztani.
Végül pedig, ha snackelni szeretnénk, akkor a jó öreg humusz és zöldség kombinációval biztosan nem lövünk mellé, hiszen gluténmentes, rostos, ízletes, ahogy a magvak és a diófélék is. A mandula, a kesu is tökéletes, ha feldobnánk a salátánkat. Ha már vannak prebiotikum-kínálataink, akkor kombináljuk őket probiotikus ételekkel, pl. joghurttal, kefirrel, kimchivel vagy savanyú káposztával. Együtt szimbiotikus hatásuk fokozódik.
A prebiotikumok tehát egyszerű, olcsó és természetes módon támogatják a bélflóránkat – egyensúlyt teremtenek, emésztést segítenek, immunrendszert erősítenek, anyagcserét optimalizálnak és még a hangulatodra is lehet hatásuk. A kutatások egyre gyakrabban vizsgálják a precíziós táplálkozást: azt, hogy egyénenként eltérő lehet a mikrobiom reakció arra, hogy melyik prebiotikum hol termel több SCFA-t. Ez lehetővé teszi majd, hogy valakihez igazítsuk a legoptimálisabb prebiotic típust és adagot.
Tudományos háttér: