Kérdés

Tiszteletem, 31 éves férfi vagyok és 4 éve hasi fájdalmaim vannak és székelési ingerem. Köldököm körül fáj, vizsgálatokat végeztek rajtam: bél tükrözes, gyomor tükrözes, alergia vizsgálat semmit nem találtak mit tegyek?

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. szeptember 19.
(Gasztroenterológus)

Kedves Péter!

Panaszai hátterében a gluténérzékenység, autoimmun betegség állhat. A gluténérzékenység kimutatható vérvizsgálattal, majd javaslom  a szerológiai (specifikus ellenanyag) vizsgálatot, végül pedig a vékonybél-biopsziát.

Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Az a panaszom, hogy sárga, sűrű garatfali váladékcsorgásom van, már 1 éve, szinte mindennap. Az egész nyelvemen fehéres-sárgás lepedék található. Kiköpni nem tudom, csak lenyelni lassan, azt is nehezen. Nyákoldókat már szedtem, de nem jártam sikerrel. Nem iszom sokat, naponta 1-1,5 liter vizet. A páratartalom 35-45 % között mozog. Mivel ilyen hosszú ideje áll fenn ez a a probléma, előfordulhat, hogy valamilyen szervi megbetegedés állhat az egész hátterében? Mit javasol, mivel lehetne kezelni? Köszönöm szépen! Üdvözlettel, Bettina 

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. február 09.
(Belgyógyász)

Kedves Bettina!

Egy ilyen elhúzódó panasznak mindenképpen utána kell járni, hiszen számos, de jól kezelhető ok állhat a háttérben. A hátsó garatfali váladékcsorgást többek között okozhatja: allergia, száraz levegő, gyulladások (pl. egy krónikus orrmelléküreggyulladás), valamilyen fertőzés vagy akár refluxbetegség is. A problémát okozhatják különböző gyógyszerek is, mint mellékhatást (pl. fogamzásgátlók szedésekor). Dohányzás, a szennyezett levegő vagy füst belégzése is gyakran irritálja a légúti nyálkahártyát, ami fokozhatja a panaszokat.

Azt javaslom mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégészt, aki segít a pontos ok tisztázásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Tiszteletem! Gyomromban van egy kisebb fekély, ezenkívűl pedig refluxom van. Kérdezem, hogy mit ehetek, hogy ez a gond megszünjön. Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Liska Ivánné Mária

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2020. február 10.
(Gasztroenterológus)

Kedves Mária!

Javasolnám probiotikum használatát minimum 3 hónapon keresztül, valamint olyan szakember felkeresését, aki a megfelelő táplálkozási tanácsokkal látja el Önt, hogy a leírt panaszai esetében, mi a legmegfelelőbb étrend.

Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Tiszteletem! Több éve refluxos betegséggel járok ellenőrzésre. Nagyon sokat fogytam, 75 kg-ról 55-re 5 év alatt. Egy hónapja trombózist kaptam a térdhajlatomban, és az akkori kivizsgálások során a CT vizsgálat kimutatta, hogy a gyomorfal megvastagodott, a legnagyobb 20 mm. Gyomor tükrözés során gastritis szerepel a leleten, ugyanekkor mintavétel is történt. A két 3 mm mintából a patológiai vizsgálat eredménye szerint a mély mirigyek épek, a lamina propriában enyhe gócos lympho-plasmasejtes beszűrődés látható. Most folyamatosan fogyok, a hajam ritkul, és már csak 43 kg vagyok. Az orvosok eltérő válaszokat adnak, gyógymódot senki nem javasolt, a szövettani eredmény jó. Létezik  hogy az ilyen megvastagodott gyomorfal nem tumort jelent. Köszönöm

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2019. február 13.
(Gasztroenterológus)

Tisztelt Érdeklődő!

Nekem személyesen is küldött több páciens olyan CT leleteket, amiken megvastagodott gyomorfal látható, de nincs jele rákos elváltozásnak. A biztonság kedvéért érdemes lenne egy endoszkópos ultrahangvizsgálatot végezni, amely megmutatja az egyes rétegeket is a gyomorfalban, és kizárhatja a rákos megbetegedést. További előnye, hogy a vizsgálat közben szövetmintavételre is lehetőség nyílik.

Tisztelettel
Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Üdvözlöm, szeretnék tanácsot kérni a panaszomra. Nagyon- nagyon sokat ég a gyomrom, sürü nyákos váladék jön föl, ami előidézi a hányingert. Hányás után megkönnyebül a gyomrom . A házi orvosomtól mar kaptam tablettát 150 mg os RADITIDINEt. A gyógyszer  ideig oráig segít, de sajnos a panaszom mindennapos . Reggelente citromos vizet iszom,de a javulas csekély. Ebben kérném tanácsát. Köszönöm Borbála

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. szeptember 10.
(Gasztroenterológus)

Kedves Borbála,

Nagy valószínűséggel savtúltengése van. Ha ezen a gyógyszer nem segített, akkor valamilyen protonpumpagátlót kellene kipróbálni. Elképzelhető, hogy ezzel sem ér el eredményt, ebben az esetben ajánlott gasztroenterológiai kivizsgálás elvégzése.

Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba
Kérdés

Kedves Doktor Úr! Három nappal ezelőtt vastagbéltükrözésen estem át, visszatérő jobb oldali hasi fájdalom és változó székelési szokások miatt. Szívprobléma okánál fogva a vizsgálatot fájdalomcsillapítás és bódítás nélkül végezték el rajtam. A beleim egy szakasza nagyon kanyargós volt, emiatt rettenetes fájdalmaim voltak azon a részen. A vizsgálat 3 nappal ezelőtt történt, azonban még mindig  fáj a hasam azon a szakaszon. A fájdalom folyamatos, néha lüktet és szúr is. A vizsgálat óta vérzést nem tapasztaltam, lázam sincs és többször volt székletem. A kérdésem az lenne, hogy normális -e, hogy 3 nappal a vizsgálat után is ilyen hasi fájdalmam van. Mitől lehet, és mi a teendő vele? Nagyon aggódom, hogy valami maradandó károsodás történt. Ugye, ha perforáció történt volna, már fény derült volna rá?!  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. június 14.
(Gasztroenterológus)
Kedves Katalin,
A fájdalmak indokoltak, azonban minden eltelt nappal enyhülniük kell majd.

Nem hiszem, hogy perforációról lehet szó. Annek három napon belül már egyértelmű jelei lettek volna.

Ha viszont a fajdalmai továbbra is megmaradnak, és az intenzitásuk sem gyengül, mindenképpen keressen fel egy sebészt.
Üdvözlettel,
Dr. Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.